sobota 15. března 2014

Ovesné vločky - jak si připravit vlastní mix



Nedávno všichni na všech blozích jen mixovali, MixIt takové, makové, nejlepší, ušité na míru v pěkných krabičkách a s možností pojmenovat vlastní výtvor=) 

Já mixuji také, ale v pohodlí domova a mnohem levněji. Dnes to bude taková inspirace, čím si ovesnou kaši vylepšuji já. Osobně zastávám názor, že čím jsou pokrmy jednodušší, tím jsou lépe stravitelné a pro člověka prospěšnější...ale bohužel také méně fotogenické=)))

Takže do kaše zásadně nepřidávám čerstvé ovoce. To si nechávám jako samostatné jídlo. Co tam ale naopak přidávám jsou různé superfoods vychytávky a nedávno jsem začala přidávat i sušené brusinky/hrozinky. 


Ovesnou kaši připravuji jen na vodě, ale pro samotnou konzumaci přidávám malé množství čerstvého mléka (hlavně ne trvanlivého nebo odtučněného! - to podle mě není mléko) nebo mléka rostlinného (mandlové, kokosové). Nepoužívám ovesné vločky instantní nebo jakkoliv upravované - zásadně jen celé.

A teď už k ingrediencím. 


 
Goji

Goji neboli kustovnice čínská je známou superpotravinou, plody obsahují 19 aminokyselin, z toho 8 esenciálních, jsou skvělým antioxidantem, obsahují beta karoten, lutein, vitamíny B, E, a jsou účinné v boji proti bakteriím, plísním a mají protizánětlivý účinek. A víte, že goji obsahuje 500x víc vitamínu C než třeba pomeranče?! Tak to už je co říct=)


Lněné semínko

Skvělá věc, ale nezapomínejte, že v celém nedrceném stavu jsou pro organismus nestravitelná a drcená zase dlouho nevydrží, protože žluknou. Takže před každým podáváním doporučuji nadrtit potřebné množství.

Chia

Další superfood, jedná se o plody šalvěje, používali už staří Mayové. Tyto mini semínka mají nespočet benefitů pro zdraví, mnoho vitamínů, minerálů (mangan, magnesium, fosfor, železo, vápník ....vše ve vysokých koncentracích). Přidávám do ovesné kaše přivedené k varu, odstavím a nechám nabobtnat.


Moruše

Nepatří k těm známým druhům ovoce, přesto se říká, že jsou její zdravotní benefity velké. Stejně jako Chia semínka je moruše bohatá na vitamíny a minerály  (B komplex, B6, K, kyselina listova, mangan, železo, potassium atd). 


Brusinky

To je taková klasika, k ovesné kaši se hodí a dodávají jí trochu sladší chuť. Jen si dejte pozor, ať nekupujete brusinky s vysokým obsahem cukru. 


Takže teď už víte, jak vypadá moje oblíbená snídaně a já se budu těšit tipy, jak snídáte vy=)

Žádné komentáře:

Okomentovat